Fermentatievat

Voor het fermenteren van groenten moet je een container hebben die aan een aantal eisen moet voldoen:

Ik noem wat alternatieven. Houd in alle gevallen ruimte over voor schuimvorming en zwellen massa door koolzuur.

Glazen pot met draaideksel

Een grote glazen pot met draaideksel, bijvoorbeeld een augurkenpot, kan werken als je de deksel wat losjes vastdraait. Zo heb ik vaak genoeg kleine porties gefermenteerd. Toch ging het juist in zulke potten vaak mis. Dat kan ook met de kleinere hoeveelheden te maken hebben. Om het product daarbinnen onder de pekel te houden kan je bijvoorbeeld grote glazen knikkers gebruiken die je verovert door met een 3-jarig neefje te knikkeren, of een kleiner glazen potje gevuld met water. Mijn ervaringen met het laatste zijn soms wat minder als het potje een metalen deksel heeft, omdat het metaal van het deksel van het kleine potje kan gaan roesten en dan roestwater afgeven aan je product (vies, bruin, ongezond). Beste een potje met kunststof deksel nemen (van pindakaas of honing). Probeer elke dag even of er druk is opgebouwd en draai deksel vooral niet te strak aan wegens risico op ontploffen.

Fido-pot

Fido is niet het enige merk voor dit soort potten. Le Parfait is er ook. Er zijn er vast nog veel meer. Dit zijn potten die onterecht Weck-potten worden genoemd; onterecht omdat de firma Weck deze niet maakt. Het gaat om glazen potten met glazen deksel en rubberen Weck-ring, waarbij de deksel met een beugel wordt vastgeklemd. Gebruik potten van bijvoorbeeld 1 liter of 1,5 liter. Deze potten zijn ideaal voor beginners en voor kleinere hoeveelheden. Je kunt het proces goed volgen. Veel mensen hebben ze al in huis, en zo niet, dan hebben ze na de hobby nog nut als voorrraadpot. Je kunt in de regel de deksel gewoon dichtklemmen. Overdruk van CO2 hoort gewoon te ontsnappen via de rubber ring. De potten zijn immers bedoeld om mee te wecken. Bij dat proces worden de potten met product afgesloten gekookt, waarbij de gassen ook ontsnappen moeten en er onderdruk ontstaat bij afkoelen [1]. Voor de zekerheid laat ik de druk wel regelmatig wegvloeien door even de deksel te lossen. Zo weet ik ook hoe het proces loopt. Het bedrijf Pickl-It.com verkoopt een dure variant hierop met een waterslot in het deksel. Niet nodig. Gewoon naar de dichtsbijzijnde huishoudzaak of Boerenbond of zo gaan en goedkope potten kopen. Ook hier kan je kiezen voor knikkers of een klein potje om het product onder de pekel te houden.

Kunststof vat met deksel

Goede zijn de witte vaten met rode deksel, zoals hierboven op de foto. De Boerenbond verkoopt deze onder andere, in diverse groottes. Deze vaten zijn geschikt voor de grotere hoeveelheden. Het vat zal voor altijd naar zuurkool, kimchi en zo ruiken na een keer gebruik. Als het eerder gebruikt is voor iets anders dan voedsel (zeep of zo) niet gebruiken. Het kunststof neemt stoffen op en geeft deze weer af. Draai het deksel niet te vast, als met de glazen pot met draaideksel. Hier gebruik ik vaak een aardewerk bord (ontbijtbord) ondersteboven met daarop een gevulde glazen pot met kunststof deksel als gewicht, of soms stenen die ik bij m'n steengoed-vaten kreeg.

Steengoedvat (keulse pot)

Gebruik geen oude, want glazuur kan loodglazuur zijn, wat giftig lood afgeeft of tinglazuur wat tin afgeeft. Ze zijn verrassend goedkoop en op diverse plaatsen te koop. Je hebt ze van heel mooi tot foeilelijk. In Duitsland te koop in diverse webwinkels. Als je met de auto in Duitsland bent, koop je ze voor heel weinig geld. In Nederland onder andere bij Keukenkeramiek.nl. De meeste hebben een waterslot in de rand. Het deksel valt in een ronde 'gracht' waar je water in moet doen. Daardoor kan koolzuur wel ontsnappen ('blub'), maar kan er geen zuurstof in het vat komen. Je krijgt er altijd stenen bij om op het product te leggen. Ik heb slechte ervaring met alleen maar water in het waterslot. Het wordt na een tijdje slijmerig door bacteriegroei. Ik doe er water met een flinke schep zout in. Dat voorkomt bacteriegroei en vermindert de verdamping van water. Het zout houdt immers water vast. Toch moet je regelmatig het water in het waterslot aanvullen door uitdroging.

[1]Op het Internet is hier wel discussie over. En terecht. Deze potten worden immers vooral als voorraadpotten beschouwd. Wie weckt er nog, tegenwoordig? Ik, ja, maar verder? Dus: bij mij ging het totnutoe steeds goed, maar wees gewaarschuwd, ik garandeer niet dat het bij jou ook goed zal gaan!