Volkstuin - Introductie

Vanaf eind 2012 heb ik een volkstuin in het volkstuinencomplex van Volkstuindersvereniging Maaspoort (VTV Maaspoort). In mijn achtertuin thuis heb ik altijd wel wat eetbaars geteeld. Denk aan kruiden, aardperen, tomaten, knolraap, etc. Ik ben dus een beetje vertrouwd met een groentetuin op heel kleine schaal. Mijn tuin op het volkstuincomplex is een halve tuin van ca 70 m2. Vrijkomende hele tuinen van 140-150 m2 worden bij voorkeur gesplist in twee halve tuinen als ze vrij komen. Dat is ook wat met mijn tuin is gebeurd. Ik heb tuin 57B, de helft dus van wat ooit tuin 57 was.

Sinds midden 2012 stond ik op de wachtlijst voor een tuin. Ik kon aan een tuin beginnen omdat ik besloten had om vanaf 1 augustus 2012 een dag in de week minder te werken. Voorheen zou dat niet gekund hebben.

Orientatie

De volkstuin is dus ca 70 m2. Achterin die tuin staat een kist die ik nu deel met de mensen die de andere helft huren.

Meteen nadat ik de tuin kreeg heb ik veel bessenstruiken achterin de tuin verzet om meer bebouwbare grond te hebben. Najaar 2013 zijn die er allemaal uit gegaan. Ik ben geen groot liefhebber van zacht fruit en kom grond tekort om grotendeels zelfvoorzienend te zijn wat betreft de groenten. Van vier vakken van ca 10 vierkante meter elk met daarin rijtjes planten in 2013, ben ik naar een andere opzet gegaan voor 2014.

Figuur 1 toont de bebouwbare oppervlakte nadat ik flink geruimd had.

Figuur 1: bebouwbare oppervlakte

Ziet er goed opgeruimd uit, nietwaar? :)

De tuin is niet rechthoekig. Vooraan is die 4,2 meter breed; achterin 4,8 meter. Het plaatje toont een diepte van 13,5 meter bebouwbare grond. De tuin is ca 15 meter diep. De achterste 1,5 meter (niet op het plaatje) gebruik ik voor de kist, een zitje en de composthoop. Ik weet niet welke hoek niet 'recht' is. In het plaatje ga ik er van uit dat het de grens met buurman Ali is die schuin is. Waarschijnlijker is dat het tegelpad tussen mijn tuin en die van de de buren van 57A scheef loopt.

De onderkant van het plaatje grenst aan een gravel-pad van het complex. Een laag draadhek scheidt de tuin van het gravel-pad. Dit is de oostkant van de tuin.

Links van het plaatje ligt een tegelpad dat ongeveer middendoor tuin 57 loopt en dat mijn tuin scheidt van tuin 57A, mijn buren. Dat is de noordkant van de tuin. Het tegelpad eindigt bij de gezamenlijke kist voor gereedschap.

De bovenkant van het plaatje (de oostzijde van de tuin) grenst aan een stukje 'tuin' dat ik benut voor een zitje. Sinds 2015 heb ik daar ook ca 3 vierkante meter tuin in gebruik. Daar staat ook een nestkast voor vogels op een paal; deze is tot nu toe nooit benut. De oostkant van de tuin eindigt met een laag hek en een sloot. En daar weer achter is de Wasweg, de weg naar Oud Empel.

Rechts (zuid) grenst de tuin aan die van buurman Ali, een heel aardige man van Turkse afkomst, die vaak op de tuin is en onder andere heel veel pepers kweekt. In 2013 kreeg ik een aantal peperplanten van 'm.

Indeling 2013

Ik had de tuin opgedeeld in vier grote vakken, met daarin rijtjes planten. Dat was niet handig. Het midden van een vak was niet bereikbaar zonder daar in te stappen. Wieden betekende dat ik op mijn knieen door de tuin moest. Ik plande de opzet toen met hele rijen van bepaalde breedtes in gedachten. Soms zette ik wel een halve rij vol met één soort en de rest van de rij met een andere soort, maar dat was lastig plannen. Door de rijen kon ik soorten niet een beetje in elkaar passen en benutte ik de ruimte niet optimaal.

Indeling 2014

Voor 2014 ontwierp ik een opzet met een vierhoekig ringpad door de tuin, met het midden daarvan op 1,05 tot 1,20 meter van de kant, afhankelijk van de plaats in de tuin, en verder een pad middendoor de lengte van de tuin en een pad dat vanaf het tegelpad dwars door de tuin loopt, waarlangs ik de paden kan bereiken. Door deze opdeling is de 'overkant' van een vak nooit verder dan een meter van een pad. Op de grens met het gravel-pad en dat met buurman Ali na, kan ik elk vak van twee kanten benaderen. Op de hoek- en kruispunten en sommige middens van paden heb ik vierkante betontegels gelegd van 30 x 30 cm. De paden worden gevormd door houtsnippers die in geulen zijn gestort. Figuur 2 geeft een beetje weer hoe de paden lopen.

Figuur 2: tegels en paden

Hiermee heb ik ca 52 lengtemeters aan bedden, die een variabele breedte hebben van ca 90 cm vooraan tot iets meer dan een meter achterin de tuin. De paden kosten immers wat beschikbare breedte. Een lengtemeter is dus ongeveer krap een vierkante meter.

Het was prettig om met deze indeling overal bij te kunnen. Het plannen van waar de groenten kwamen was weer heel onhandig. Ik rekende per groente uit hoeveel ruimte die nodig hadden en ruimde dan variabele stukken van bijvoorbeeld 20, 30, 50 of 100 cm in. Daardoor moest ik steeds met een meetlint in de weer. Een ander nadeel was dat ik aan het begin en het einde met een grote stap op een tegel moest stappen om vanaf het tegelpad het ringpad te bereiken. Dat nadeel is behouden in 2015.

Indeling 2015

De goede opzet van vorig jaar met paden is behouden. Het centrale 'horizontale' pad lag qua verdeling van oppervlakten in het midden. Ik heb nu de tuin, met behoud van de paden, verdeeld in 48 vakken, zes rijen 'beneden' het centrale pad en zes rijen 'erboven'. Elk vak is ongeveer een vierkante meter tuin en ik zet in elk vak maar één soort groenten. Voor een aantal groenten gebruik ik meerdere vakken. De vakken worden aangeduid met stokjes. De vakken zijn in onderstaand schema genummerd. Op de volkstuin is dat niet zo. De nummering is als volgt: Eerst de buitenring, beginnend met 1 rechts van het centrale pad, eindigend met 28 links van het centrale pad. Dan de binnenring, beginnend met 29 rechts van centrale pad en eindigend met 48, links daarvan. Tenslotte nog drie nieuwe vakken die ik maak op de plaats waar ik vorig jaar een composthoop had en wat rommel bewaarde: 49, 50 en 51. Composteren doe ik voortaan thuis in de achtertuin en rommel heb ik geruimd.

Hier de indeling en de groenten in 2015, plus de aantallen.

Kist

[49] Pompoen (1)

[50] Pompoen (1)

[51] Kardoen (1)

[23] Broccoli (4)

[22] Rode kool (4)

[21] Wittekool (4)

[20] Appelaar (1)

[24] Knoflook Flavor (softneck) (30)

[44] Ui Braunschweiger (rood) (30)

[43] Ui Braunschweiger (rood) (30)

[19] Rabarber (1)

[25] Knoflook Purple Glazer (hardneck) (30)

[45] Ui Stuttgarter Riezen (wit) (30)

[42] Ui Stuttgarter Riezen (wit) (30)

[18] Bloedzuring + Romeinse sla

[26] Knoflook Siberian (hardneck) (30)

[46] Chioggia + Fourragère

[41] Wortel Flakkeese (30)

[17] Rabarber (1)

[27] Suikermaïs (9)

[47] Cucamelon

[40] Snijbiet (9)

[16] Winterprei (25)

[28] Knolraap

[48] Courgette

[39] Lage kievitsboon (8)

[15] Herfstprei (25)

[1] Knolraap

[29] Courgette

[38] Eeuwig moes (2)

[14] Spruitkool (4)

[2] Tuinboon (9)

[30] Boomspinazie (2)

[37] Spekboon (4) (stokslaboon)

[13] Pronkboon Painted Lady (5)

[3] Tuinboon (9)

[31] Schorseneer (10)

[36] Capucijner Blauwschokkers (hoog) (10)

[12] Zwartzadige pronkboon (8)

[4] Peper (4)

[32] Rode biet (25)

[35] Stokboon Marie-Louise (10)

[11] Augurk (4)

[5] Peper (4)

[33] Mierik (4)

[34] Heilig boontje (6)

[10] Augurk (4)

[6] Asterstruik (1)

[7] Peper (4)

[8] Peper (4)

[9] Peper (4)