Tomaten

Overzicht van tomaten die ik in 2014 thuis in de achtertuin (in vollegrond en in potten) en in de volkstuin (vollegrond) heb. Vier rassen heb uit gekocht zaad gekweekt: Moneymaker, Orange Banana, Cherokee Purple en Pink Brandywine. Van elk van die heb ik meerdere planten. De rest verkreeg ik via een verrassingspakket met 10 peper- en 10 tomatenplanten. Op de volkstuin ogen vier van de negen geplante planten nog goed, maar ze blijven klein. Twee planten zijn nu bijna dood en drie zijn al dood. Tomaten groeiden vorig jaar al slecht daar. De kleigrond en de elementen doen de planten geen goed. Ze staan op geen enkele manier afgeschermd, niet tegen regen en niet tegen wind. Verder zijn slakken een groot probleem.

Orange Banana had ik vorig jaar ook. Die geeft mooie langwerpig gele tomaten, maar is erg gevoelig voor rotting aan het einde van de vruchten.

Cultivar

Heirloom [1]

Vorm en kleur vrucht + opm

Bambelo

?

Oranje druiftomaat

Brown Berry

?

Roodbruine kerstomaat

Cherokee Purple

Ja (Cherokee indianen)

Bruin/paarsrode vleestomaat

Dancing with Smurfs

?

Donkerblauwe kerstomaat

Green Grape

?

Groene druiftomaat

Marandis Red

?

?

Mini Chocmato

?

? vast klein en bruin

Moneymaker

Ja (GB)

Normaal rood

Olga's Biggest

Ja (Siberiƫ)

Vleestomaat, roze of rood; zeldzaam of verloren

Orange Banana

Ja (Rusland)

Langwerpig geel/oranje

Pink Brandywine

Ja (Amish)

Roze vleestomaat

Snow Berry

?

Gele kerstomaat

Tigerella

?

Normale vorm en grootte; rood met gele streepjes

[1]Heirloom cultivars zijn oude cultivars die meest lang in gemeenschappen zijn onderhouden, zoals Cherokee Purple door de Cherokee indianen en Pink Brandywine door de Amish. De kweker kan zelf de cultivar onderhouden door zaden te winnen uit de vruchten, vermits deze niet het resultaat zijn van kruisbestuiving met een ander ras.